VOORKOM EEN DATALEK MET BEHULP VAN GO 4 SECURE

Datalek voorkomen

Overtreding van de privacyregels kan leiden tot reputatieschade van je bedrijf. De pers smult immers van boekhoudingen die in containers zijn gevonden en van bankrekeninggegevens die op doorverkochte computers staan. Daarnaast kun je financiële schade oplopen, want als wordt ontdekt dat je een datalek niet hebt gemeld, tot 20.000.000 euro of tot 4% van de jaaromzet van je bedrijf. De autoriteit kan een zwaardere boete opleggen indien het vaker voorkomt of als het onderzoek wordt tegengewerkt. Vergaande medewerking, schadeloosstelling van de getroffen personen of snelle beëindiging van de overtreding kunnen boete verlagend zijn. Je wilt daarom een datalek voorkomen.

Tips voor het voorkomen van een datalek

Je wilt natuurlijk niet dat gevoelige, beschermde of vertrouwelijke gegevens van je bedrijf op straat komen te liggen. Hieronder enkele tips voor het voorkomen van een datalek:

Verzamel geen (gevoelige) informatie die je niet nodig hebt

Het verzamelen van namen, geboortedata, medische of financiële gegevens wordt door diverse systemen tegenwoordig steeds makkelijker gemaakt, maar heb je deze gegevens wel echt nodig? Bekijk dus goed of de informatie die je verzamelt en opslaat wel zo relevant is voor je werkzaamheden en bedrijfsprocessen.

Verwijder (gevoelige) gegevens die je niet meer nodig hebt

Het opslaan van informatie gebeurt door het gebruik van verschillende systemen veelal volledig automatisch waardoor je wellicht onbewust veel meer gevoelige gegevens bewaart dan dat je daadwerkelijk nodig hebt voor je werkzaamheden. Bekijk dus goed of persoonsgegevens van oude klanten, betaaldata of inloggegevens uit het verleden wel zo handig zijn om op te slaan.

Verleen bewust toegang tot gevoelige gegevens

Wanneer het noodzakelijk is om bepaalde medewerkers toegang te gegeven tot gevoelige gegevens is het raadzaam om hier van te voren goed over na te denken. Hierbij is het aan te raden om bij te houden welke medewerker toegang heeft tot welk type informatie en waarom hij/zij hier mee zou moeten werken.

Beperk het aantal plekken waar je gevoelige gegevens opslaat

Als je te maken hebt met gevoelige gegevens is het raadzaam deze goed te beveiligen en op zo min mogelijk plaatsen te bewaren. Als je dergelijke informatie bewust (centraal) op slaat, medewerkers selectief toegang verleent en bijhoudt welke informatie voor wie beschikbaar is verklein je de kans op onbewuste datalekken. Vergeet hierbij niet om regelmatig een back-up te maken.

Software ter preventie

Ook wanneer medewerkers goed opgeleid zijn kan een fout in een klein hoekje zitten. Als aanvulling op een strakke security mindset bestaan producten ter bescherming van dataverlies, beter bekend als DLP (Data Loss Prevention) software. DLP-software detecteert mogelijke datalekken door gevoelige gegevens te monitoren, te detecteren en te blokkeren. Met behulp van DLP-software kun je bijvoorbeeld kritieke informatie classificeren en beheren zodat onbevoegde eindgebruikers niet per ongeluk of met kwade bedoelingen gegevens kunnen inzien en/of delen met externen die de organisatie in gevaar zouden kunnen brengen.

Overige inzet

Ook de inzet van andere securityconcepten zoals regulier pentesten van software, antivirus, malware bescherming, sterke wachtwoorden, tweestapsverificatie en patching kan de kans op een datalek verkleinen. Toch is het erg belangrijk dat medewerkers constant worden getraind en op de hoogte zijn van de risico’s om zodoende datalekken tot een minimum te beperken.
datalek voorkomen
Leer meer over beveiliging

Meest gestelde vragen

Met onze website beveiliging bent u verzekerd van een veilige website en bent u preventief beveiligd tegen hackers. Toch gehackt? Wij lossen het voor u op.
Een gebruikersnaam en wachtwoord voor uw hosting en CMS is het startpunt. Dit is slechts een klein onderdeel van beveiliging. Er zijn veel meer belangrijke aspecten waar u op moet letten. Wij nemen dit volledig uit handen, zodat u preventief beschermd bent.

U kunt bij ons kiezen voor meerdere pakketten, deze vindt u hier. Voor grote bedrijven adviseren wij het alles-in-1-pakket, waarbij wij alle zorgen uit handen nemen. Wij dragen zorg voor beveiliging, hosting, onderhoud en nog veel meer. U heeft er zelf geen omkijken naar.

Websites worden voornamelijk in WordPress gemaakt, maar werkt u liever in uw eigen cloud? Of maakt u gebruik van Amazon (AWS) of Microsoft Azure? Dit is geen probleem, wij kunnen elk systeem beveiligen. 

Het belangrijkste voordeel is dat u verzekerd bent van een veilige website tegen hackers. U heeft er geen omkijken naar, wij doen het werk en zorgen dat uw website preventief beveiligd is.
Uw website(s) preventief beveiligen met het ‘premium’ pakket. Hiermee bent u beveiligd tegen hackers en ongewenste activiteiten. Bent u toch gehackt? Wij lossen het voor u op.

    De website check is geheel vrijblijvend - Uw gegevens worden niet gedeeld met derden.

    website beveiligen

    Discretie en een snelle service staan voorop

    Bent u gehackt? Of wilt u controleren of uw website wel goed beveiligd is? Wij werken snel en discreet. Voor meer informatie of speciale wensen kunt u contact opnemen.